La temàtica del concurs, organitzat per Reciplasa amb la col·laboració de la Càtedra Reciplasa i el Cefire, era la gestió responsable dels residus sòlids urbans

Els guanyadors de la primera edició del concurs ‘Què fem amb el fem?’ han sigut els alumnes de 5 anys d’infantil del col·legi Errando Vilar d’Almassora, amb el seu conte ‘Els peixos i els seus amics’. L’objectiu del concurs és conscienciar sobre l’impacte dels residus i aproximar la gestió dels residus a la societat. ‘Què fem amb el fem?’ ha comptat amb 44 alumnes participants i ha sigut organitzat per Reciplasa, amb la col·laboració del CEFIRE de Castelló i la Càtedra Reciplasa UJI. Ali Brancal, presidenta de Reciplasa i vicealcaldessa de Castelló, felicita “tant als guanyadors com a la resta de participants dels quals hem après com ser més sostenibles”.

En el concurs també han participat el col·legi Fadrell, l’IES Politècnic i l’IES Matilde Salvador de Castelló de diferents nivells educatius, que van presentar les seues maquetes i còmics. Aquests tres centres han aconseguit tres segons premis a causa de l’excel·lent qualitat dels seus treballs i la implicació per part de l’alumnat. A més dels respectius projectes, els participants han elaborat un pòster de presentació que s’ha exposat durant l’acte de lliurament de premis.

El lliurament de premis ha tingut lloc en l’aula magna de l’escola de ciències experimentals (ESTCE) de la Universitat Jaume I, en la qual també s’ha lliurat un diploma a tots els centres educatius que han participat. Els alumnes han rebut una borsa obsequi amb diferent material escolar i una samarreta. Adicionalment, el primer premi està dotat amb una càmera de vídeo per a facilitar futurs treballs per part dels professors implicats.

Ali Brancal afirma que “volem agrair la participació i la implicació dels alumnes i professors en aquesta iniciativa, demostrant el seu esforç, aplicant experiències d’aprenentatge sostenible i fomentant una ciutadania activa en les seues classes. Per la nostra banda, des de l’empresa pública del tractament de residus, Reciplasa, seguirem treballant a reduir el desconeixement de la gestió dels nostres residus diaris, ja que treballant junts aconseguirem una major conscienciació amb el medi ambient”. El director de la Càtedra Reciplasa-UJI, Félix Hernández, ha ressaltat que la divulgació i la conscienciació sobre la gestió sostenible dels residus urbans és una de les prioritats de la Càtedra, especialment en l’àmbit escolar, amb la finalitat de formar futures persones respectuoses amb el medi ambient.

Així mateix, la presidenta de Reciplasa indica que “un dels objectius que ens hem marcat des de l’empresa pública és fer saber a la gent que el tractament de residus té un cost econòmic i ecològic. Hem d’acostumar-nos a consumir responsablement, reduint en les nostres compres i adquisicions allò que siga prescindible, com a embolcalls o bosses de plàstic. A més, una bona separació en origen provoca que es reduïsquen els costos de tractament i redunda en beneficis per a tota la ciutadania”. Finalment, ha animat al fet que, per a la següent convocatòria, que es farà pública en el seu moment, hi haja una major participació de centres, perquè “serà un reflex important que anem aconseguint, a poc a poc, fites en el reciclatge”.

Written by Cristina Marco