L’empresa pública porta dos anys amb resultats positius i en 2018 començaran les obres de modernització de la planta d’Onda.

El Consell d’Administració de Reciplasa, empresa pública encarregada de la gestió i tractament de residus, ha aprovat avui els comptes de l’any 2017 amb un benefici final d’1,3 milions d’euros. Aquest últim any s’han millorat les dades de 2016 que va concloure amb 500.000 euros de balanç positiu, convertint-se en el segon any consecutiu amb aquests resultats. El benefici final es deu principalment a l’augment dels cànons pagats pels clients per a poder fer front als costos derivats pel rebliment de l’abocador d’Onda. Ali Brancal, presidenta de Reciplasa i vicealcaldesa de Castelló, explica que “som una empresa sense ànim de lucre, per la qual cosa tots aquests resultats positius es destinaran a millorar el servei que ofereix a la població de la zona centre de la província de Castelló”.

La societat començarà en 2018 a escometre les inversions en la renovació i modernització de les seues instal·lacions. L’objectiu d’aquestes millores és aconseguir un òptim tractament dels residus, ja que amb elles s’incrementarà notablement el reciclatge, permetent una considerable reducció del rebuig que s’envia a l’abocador. Durant aquests anys la inversió serà d’aproximadament 41 milions d’euros, per a complir aquest Pla de Gestió. Brancal, destaca que “la gran quantitat de residus que es generen són un dels principals problemes de la societat, amb aquesta inversió aconseguirem ser més sostenibles i aconseguir les xifres de reciclatge imposades per la Unió Europea” i afegix que “aquesta normativa comunitària estableix que en 2020 i 2030 la cota d’abocament no siga superior al 44% i 10%, respectivament”.

En 2017, l’empresa ha millorat el servei prestat als seus ajuntaments socis i ha tractat un 6,6% més de residus que en 2016, passant de 12,2 milions d’euros de facturació als 13,8 actuals que han llançat un resultat d’explotació d’1,6 milions d’euros, que després d’impostos deixen un resultat de l’exercici 2017 d’1,3 milions de benefici. Així mateix, Reciplasa ha continuat la seua col·laboració amb la Universitat Jaume I, la Càtedra Reciplasa, amb la qual pretén incentivar la recerca en la matèria i conscienciar a la població. Finalment, l’entitat pública de tractament de basures s’ha inscrit com a membre de l’Associació nacional d’empreses Públiques de Medi ambient (ANEPMA). “Cal aprofitar les experiències d’uns altres que tenen els mateixos problemes, ja que són empreses de la mateixa índole que Reciplasa, i realitzen grups de treball per a diferents objectes”, conclou la presidenta.

Written by Cristina Marco