Les actuacions consisteixen a ampliar i millorar les plantes d’Onda i Almassora amb les quals s’aconseguirà un estalvi econòmic i ecològic per a la ciutadania

L’empresa pública Reciplasa ha iniciat les obres de millora i ampliació de les seues instal·lacions a Onda i Almassora, que compten amb un pressupost de 40 milions d’euros i s’invertiran durant els pròxims exercicis. El president de Reciplasa i vicealcalde de Castelló, Ignasi Garcia, ha visitat la planta d’Onda i ha comprovat l’estat dels treballs. Garcia ha explicat que “la finalitat d’aquesta modernització és ser més eficients reduint l’impacte ambiental i econòmic dels residus que es generen en la zona centre de la província de Castelló. A més, amb aquestes modificacions, la planta s’adequarà a les normatives més exigents de la Unió Europea que entraran en vigor en els pròxims anys. És un compromís amb el compliment de la Llei però també ho fem amb el convenciment que és molt positiu per a la societat i el nostre entorn”.

Les primeres actuacions que ja s’han dut a terme en la planta de tractament i gestió de residus d’Onda han sigut l’automatització de la línia d’eixida de subproductes i la instal·lació de portes automàtiques en els fossats d’abocament amb un pressupost de 807.799,34 euros, a més s’estan modernitzant les línies de classificació i triatge. D’aquesta manera, l’empresa ha optimitzat el rendiment dels processos de selecció i gestió de les instal·lacions, així com millorat els consums energètics dels equips.

Garcia afirma que “d’aquesta forma podem recuperar més residus per a la seua reutilització i evitem que acaben en l’abocador. Això ens permetrà treballar per a intentar reduir la contaminació ambiental i complir la normativa europea que indica que en 2020 la quota de rebuig no siga superior al 35% i en 2030 al 10%” i afig que “aquest és sol el principi de totes les millores que preveu el Pla de Gestió del Consorci C2 aprovat per unanimitat al setembre de 2016”.

Les pròximes mesures que s’executaran són l’obra civil del trasllat de l’edifici d’afinament i l’ampliació de la nau de reciclatge a Onda, així com la redacció del projecte de construcció dels nous túnels de fermentació per a la matèria orgànica recollida selectivament. Pel que respecta a la planta d’Almassora, s’ha sol·licitat la llicència d’obra per a l’inici dels treballs de remodelació que començaran quan estiguen tots els permisos. Garcia conclou que “Reciplasa és una entitat sense ànim de lucre i tots els beneficis es destinaran a millorar el servei de tractament dels residus que s’ofereix a la ciutadania i a les campanyes de conscienciació perquè existisca un consum responsable per part de les persones, però també perquè les empreses facen un disseny sostenible dels seus productes, evitant produir residus de més”.

Written by Cristina Marco