L’empresa pública subvenciona projectes per a la millora en el tractament de residus dels municipis que conformen el consell d’administració.

L’empresa pública per a la gestió de residus de la zona centre de la província de Castelló, Reciplasa, invertirà quasi 200.000 euros en projectes mediambientals que se portaran a terme en els municipis que conformen el consell d’administració (l’Alcora, Almassora, Benicàssim, Betxí, Burriana, Castellón, Onda i Vila-real). Ali Brancal, presidenta de Reciplasa i vicealcaldessa de Castelló, explica que “l’objectiu d’aquests plans és millorar la gestió dels residus urbans de les àrees metropolitanes i reduir la quantitat de residus que generem en la zona centre de la província de Castelló, ja que des de gener fins a setembre d’aquest any, Reciplasa ha tractat 125.286 tones residus”.

Cada Ajuntament ha presentat un projecte adaptat a les necessitats del seu municipi i tindrà un temps d’execució diferent. Castelló ha continuat amb la implantació de la recollida de fracció orgànica durant 6 mesos, iniciada en el seu projecte de l’any anterior. Burriana instal·larà 40 nous contenidors de paper, cartró i envasos lleugers per augmentar la recollida selectiva i reduir els residus reciclables que arriben a la planta de tractament. Benicàssim continua amb un pla iniciat l’any anterior per tractar de de millorar la gestió de residus de jardineria i poda i residus especials valoritzables mitjançant l’ecoparc mòbil. Betxí, instal·larà cendrers a l’exterior dels bars i papereres en parcs infantils i bars, amb l’objectiu de millorar la recollida en origen i reduir els costos de neteja.

Per la seua part, Vila-real realitzarà diferents campanyes dirigides a distints actors socials per a fomentar la recollida selectiva i reduir la generació de residus. Almassora aposta per la campanya “El contenidor marró a l’escola” de tallers pràctics a les escoles del municipi i una obra de teatre. L’Alcora, d’altra banda, realitzarà un projecte educatiu ambiental per fomentar la separació en origen, similar a l’exercici anterior. Onda posarà en marxa la construcció d’un parc caní, per reduir els costos extra de neteja viaria de zones verdes i millorar l’eficàcia de recollida de residus urbans.

Brancal conclou que “el consell de Reciplasa s’ha posat com a objectiu reduir els residus que arriben a la planta i, a l’hora, fomentar el reciclatge en origen i el consum responsable, per tal de poder reduir l’impacte econòmic i ecològic que té la basura. Som conscients que és una feina lenta, però anem a posar tot el que estiga al nostre abast per a aconseguir els objectius que marca la Unió Europea per al 2020. Tot i que estem prop, hem de seguir treballant”.

 

Written by Cristina Marco