El president Reciplasa, Ignasi Garcia, juntament amb diferents membres del consell d’administració de l’entitat, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, han visitat hui la planta de tractament de residus de Algímia de Alfara, que dóna servei a la zona sud de la província de Castelló i nord de València, per a conéixer de primera mà aquestes instal·lacions que han de servir com a referent per a les inversions de 40 milions d’euros que està escometent l’empresa pública en les instal·lacions d’Onda. Garcia ha explicat que “la planta d’Onda es va obrir en 1998 i en els últims quatre anys s’ha dissenyat un pla per a renovar-la i modernitzar-la ja que tenim un objectiu manat, no solament per la legislació europea, si no per la responsabilitat social i el compromís amb la ciutadania. Tenim un model, com és el de Algímia, que sabem que està funcionant i volem poder aplicar-ho i millorar-ho, si cap, en les nostres instal·lacions d’Onda”.

“Tenim molts reptes per davant, el més important és reduir la quantitat de rebuig que va a l’abocador i en això estem treballant. Però també tenim per davant l’obligació de tractar els residus orgànics i l’educació ambiental, que és una cosa que estava desdibuixada i amb el Pla Integral de Residus avançarem molt a reduir l’impacte ambiental. L’objectiu és en uns dos anys acostar-nos al nivell de recuperació i reducció del rebuig que té Algímia”, ha explicat Garcia.

Per part seua, Mollà ha explicat “aquesta planta és un model exemplar a nivell europeu. En aquest sentit emplace al fet que model de Algimia siga el que s’implante en el Consorci C2 (Onda) en contraposició a l’actual instal·lació que ha quedat desfasada. Estem en un moment d’emergència climàtica, per això vull instar al consell d’administració de Reciplasa i als municipis involucrats en el Consorci C2 al fet que, des del consens, comprenguen que cal acostar-se a aquesta gestió exemplar dels residus serà molt positiu per a la ciutadania i amb la visita de hui, estic convençuda que els responsables polítics s’hauran convençut que aquest és el model que seguir per a tindre dos referents a la província de Castelló”.

Consell d’administració

consejo administración de reciplasa

D’altra banda, aquest matí ha tingut lloc a l’ajuntament de Vila-real el consell d’administració de Reciplasa que ha aprovat uns pressupostos de 16,3 milions d’euros per al pròxim exercici. Així, els consellers han aprovat dins d’aquests comptes 3,3 milions per a donar continuïtat a les inversions ja iniciades i que conclouran amb els citats 40 milions d’euros per a modernitzar les instal·lacions de l’empresa pública i aconseguir així reduir els costos econòmics i ecològics del tractament dels residus. Així mateix, el consell ha aprovat per unanimitat la pujada d’un 6% del cànon de transferència i de tractament de residus de poda i voluminosos i un 9% el de tractament i eliminació de residus respecte a les quotes d’enguany, amb la finalitat d’afrontar els sobrecostos generats pel rebliment de l’abocador i aquestes noves inversions de millora plantejades en el pla de gestió.

Written by Cristina Marco