- Sergio Toledo: “És magnífic que hi haja hagut tanta participació en esta iniciativa per a sensibilitzar sobre la importància de tindre bons hàbits en matèria de sostenibilitat”
- Félix Hernández: “Volem conscienciar als més joves en què el seu futur depén dels seus hàbits, la seua aposta pel reciclatge i la protecció del medi ambient”
Castelló. 27 de maig de 2024.- La Càtedra Reciplasa-UJI de Gestió de Residus Sòlids Urbans ha tancat ja el termini de presentació de propostes per a participar en la campanya ‘Què fem amb el fem?’ i ho ha fet amb la satisfacció de comprovar com s’han presentat fins a 27 iniciatives encaminades a potenciar el reciclatge entre els més joves de la província de Castelló.
En total han participat alumnes i alumnes de fins a 20 centres educatius, representant a cinc categories diferents, com són Infantil, Primària, Secundària i Educació Especial i Formació Professional. Estos pertanyen a deu municipis de la província de Castelló i un de la província de València.
Cal tindre en compte que, el ja reconegut concurs ‘Què fem amb el fem?’, pretén involucrar als estudiants i centres educatius de tota la província sobre la necessitat de promoure la gestió sostenible dels residus. A més, és una iniciativa de gran impacte a l’hora de sensibilitzar a les xiquetes i xiquets, així com a totes les persones joves, en la necessitat d’adoptar hàbits que ajuden a millorar la sostenibilitat en els municipis de tota la província de Castelló.
Es tracta de la sèptima edició d’este concurs promogut per la Càtedra Reciplasa de l’UJI, que compta amb el suport inestimable del Seminari d’Educació Ambiental de Castelló i que promou la gestió sostenible de residus sòlids urbans. Este concurs pretén desenvolupar la creativitat i l’expressió de coneixements científics, matemàtics i tecnològics, mitjançant diferents llenguatges artístics per a fomentar una ciutadania críticament activa i responsable per a avançar cap a un model de societat més sostenible.
Els projectes poden presentar-se en format maqueta, vídeo o relat/conte, sobre qualsevol temàtica ambiental o relacionada amb la gestió de residus, com, per exemple, recollida selectiva, valorització de residus, economia circular, les 4Rs (reduir, reutilitzar, reciclar i recuperar), etc. A causa de l’objecte i al públic al qual es dirigix esta iniciativa, la Càtedra compta amb la important col·laboració d’Ecoembes, entitat molt conscienciada a promoure també la sostenibilitat.
Sergio Toledo, president de Reciplasa, ha celebrat que “hi haja hagut tan alta participació en esta iniciativa, amb la qual l’UJI i Reciplasa volem sensibilitzar als més joves sobre la importància de tindre bons hàbits en matèria de sostenibilitat. I és en estes edats quan és més necessari conscienciar-los perquè reciclen i adquirisquen hàbits que ajuden tant a generar menys residus, com a depositar-los en els contenidors adequats. Com més prompte millor siguen conscients del problema, millor podran ajudar perquè Castelló siga una província més verda”.
Per part seua, Félix Hernández, director de la Càtedra Reciplasa-UJI, ha assenyalat que “amb la Càtedra es pretén conscienciar als més joves perquè s’involucren en la gestió sostenible dels residus generats i siguen conscients de la importància que té este tema per a avançar cap a un planeta menys contaminat, perquè generem quantitats ingents de residus, moltes vegades de mode innecessari, i és necessari canviar modes de conducta de manera urgent”.
El director de la Càtedra Reciplasa ha destacat que “la resposta que hem rebut per part dels col·legis, professors i estudiants davant este concurs ha sigut increïble des de la primera edició. Això ens anima a seguir per este camí, perquè estem convençuts que amb esta mena d’accions avançarem cap a una societat més equilibrada i respectuosa amb el planeta que ens acull”.
Entre els objectius que planteja la campanya ‘Què fem amb el fem?’, la Càtedra Reciplasa UJI pretén familiaritzar sobre la gestió dels residus en la nostra comunitat; reduir la quantitat de residus del nostre entorn; reforçar el coneixement en la tipologia de residus i la seua gestió (cicle de tractament de residus sòlids); millorar la recollida selectiva de residus sòlids en origen i entendre el seu impacte sobre la comunitat; i reforçar la conscienciació en edats educatives primerenques.
La temàtica del concurs se centra en la gestió dels residus urbans i/o el seu possible impacte ambiental. Alguns dels temes proposats són la temàtica al voltant de les 4Rs: reduir, reutilitzar, reciclar, recuperar; la recollida selectiva; la valorització dels residus, els residus com a recurs; l’impacte dels residus; la tecnologia dels residus, el seu tractament; l’economia circular; o l’agenda 2030 dels objectius de desenvolupament del mil·lenni (ONU).
Modalitats dels treballs
Maqueta, sota l’elaboració de models tridimensionals. Per a presentar esta proposta s’hauran d’adjuntar fotografies del procés i el treball final al costat del formulari d’inscripció, guardant els treballs físics fins el lliurament dels premis, ficant-los a la disposició del jurat.
Vídeo, en format audiovisual d’una duració màxima de 5 minuts. S’han presentat en format MP4 i sense superar els 100MB. El títol i descripció de 50 a 100 paraules s’havia d’introduir en el formulari d’inscripció del treball.
Relate/conte, en escrit d’estil lliure amb una extensió màxima de 1.000 paraules.
S’admeten els treballs elaborats de manera grupal, normalment corresponents a una única aula/classe. En casos excepcionals es podien admetre treballs de més d’una classe sempre que correspongueren a un mateix nivell educatiu.
Els treballs es poden presentar en: valencià, castellà i anglés i la Càtedra Reciplasa UJI atorgarà un màxim de cinc premis als millors projectes presentats en cadascuna de les categories.
Els centres guanyadors hauran de realitzar un cartell explicatiu del projecte, amb imatges del treball, per a exposar-lo en els murals pòsters habilitats per al dia del lliurament de premis.
Els premis consistiran en un obsequi per a tots els premiats, incloent-hi professor i alumnes. Així mateix, a cadascun dels premiats se li farà lliurament d’un certificat. Juntament amb els premis als participants, es farà lliurament als respectius centres d’un diploma i un pòster mesura A0 amb imatges del treball guanyador. Excepcionalment, en funció de la qualitat i el número dels treballs presentats, hi haurà la possibilitat d’atorgar un premi accèssit addicional.
El lliurament dels premis està prevista per al 5 de juny de 2024 en l’UJI coincidint amb el dia Mundial del Medi Ambient.